Sosyal medya güçlü bir pazarlama aracı olabilir. Ancak yanlış kullanıldığında şirketinize olumsuz etkilerde de bulunabilir. Bu olumsuz etkiler arasında saygınlığın ve müşteri adaylarınızın kaybedilmesi de söz konusu. Peki, o zaman Facebook, Twitter, Linkedin, Google+ gibi ünlü sosyal medya sitelerini kullanarak işiniz üzerinde nasıl bir olumlu etki yaratabilirsiniz ve size pahalıya patlayacak sosyal medya hatalarından nasıl kaçınabilirsiniz?

Nacizane sosyal medya konusunda kişisel tecrübelerim (yönetmiş olduğum şirket accountlarına dayanarak)  ve almış olduğum ve eğitimlere sığınarak sosyal medya konusunda benim de söyleyecek ufak tefek dipnotlarım arada sırada olacak. Şimdi size şirketlerin sosyal medya konusunda yapmış oldukları önemli hataları konu alan bir derlemeyi sunacağım.  ITpro ekibinin birçok sosyal medya uzmanı ile yapmış olduğu röportaja dayanan ve çok doğru bir tespitlerin yer aldığı  derleme ve aynı zamanda benim de kişisel olarak zaman zaman yaptığım hatalar ve bu hataların nasıl önlenmesi gerektiği ile ilgili kendimce yöntemleri de paylaşıyor olacağım. Tabi sosyal medya ajanslarını konunun dışında  tutuyorum. Eğer şirketinizin kurumsal sayfalarını yönetiyorsanız ya da yönetmeye aday iseniz; aşağıdaki tüyolara kulak verin derim…

Şirketlerin en çok yaptığı 15 sosyal medya hatası ve bunlardan kaçınma yolları

1)   Bir sosyal medya politikasına sahip olmak

Şirketler, çalışanlarına  internetteki saatli bomba ile kendi başlarına nasıl mücadele edeceklerini gösteren bir yol haritası sunma konusunda başarısız oluyorlar. Şirketlerin internette nasıl temsil edilmesi gerektiği ile ilgili beklentileri oluşturmak, sadece muhtemel bir sorunla karşılaşan çalışanın nasıl davranması gerektiğiyle ilgili eğitilmesini sağlamıyor, aynı zamanda zorda kalındığında gidilmesi gereken yolları da ortaya koyuyor.

2)   Bütün sosyal medya sitelerine aynı muameleyi yapmak

Her sosyal medya kanalının kendine has bir dili, adeti ve takipçisi var. Hangi sosyal ağda nasıl paylaşımda bulunulması gerektiği ve insanlarla nasıl iletişim kurulabileceğini bilmek önemli. Sosyal pazarlama şirketi Viralheat’in kurucu ortağı ve CEO’su Raj Kadam, “Facebook, Twitter, Google+ Linkedin…Bu sosyal ağların hepsinde aynı paylaşımlarda bulunan birçok şirket, aslında spam benzeri bir muamele gördüklerinin farkında değil” diyor.

3)   Sosyal medya platformlarınızın çoğunda “Hakkında” bölümünü doldurmak

“Hakkında” bölümleri birçok sosyal ağda takipçinin ilk olarak gördükleri yerlerdir. Bu bölümlerde şirketinizi tanımayan kişilere tanımaları için genel bilgiler ve hatta takip etmeleri için nedenleri sunmalısınız. Sunacağınız bilgiler içinde şirketinizin bulunduğu yer ve web sitenizin adresinin yer alması büyük fayda sağlar.

4)   Sosyal medyayı bir megafon gibi kullanmak

Hayır, sosyal medya markanızın megafonu değildir. BrunoFoz Group danışmanlık şirketinin kurucularından Thom foz, “Sosyal medyayı iki yönlü bir cadde gibi düşünün. Sosyal medyayı kullanacaksanız personelizi, etkileşimi izleyecek ve promosyonlar etrafında konuşmalar yaratacak şekilde yönlendirin ve en önemlisi ‘insan’ olun. Etkileşim, sadakat ise satış demektir” diyor.

5)   Nitelikten ziyade takipçi sayısına odaklanmak

Şirketler öncelikle paylaşımlarının “beğenilmesinin” satış anlamına gelmediğin bilmeli. Gerçekten ilgili 100 bin takipçiye sahip olmak, sosyal medya kazanmak için toplanmış 1 milyondan hayrandan evladır. Bunun yolu da nicelikten ziyade niteliğe odaklanmaktan geçiyor. Yani bu işi yapan 17-18 yaşlarında gençlere 20-30 TL ödeyerek sahte profilleri eklemenin bi anlamı yok.  Ucuz ve sahte yollar yerine  sosyal medya mecralarının reklam alanlarını kullanmanızı tavsiye edilir.

6)   Çok fazla paylaşımda bulunmak ve uygun olmayan içerikler paylaşmak

Şirketlerin bu konuda tek akıllarında bulundurması gereken şey; her ikisi de beraberinde takipçi ve hayran kaybı getirir.

7)   Haber kaçırma

Her ne kadar isim olarak pek çekici olsa da, gündemdeki haberleri kullanarak markanızdan söz ettirmeye çalışma ters tepen bir silah olabilir. Bunun sonunda şirketinizin saygınlığından olabilirsiniz. (politika, siyaset, dini içerikler gibi..)

8)   Şirketiniz veya ürünlerinizle ilgili yapılan öneriler, şikayetler ve soruları izlememe

Sosyal medyada olmanızın önemli nedenleri arasında aslında bunlar yer alıyor. Bir müşteri tarafından yapılan bir öneri ileride önemli sorunlar ile karşılaşmanızı engelleyebilir. Ya da bir şikayeti çözmeniz, bunu başkalarının takip etmesini önleyebilir.

9)   Olumsuz yorumları silme ya da göz ardı etme

Sosyal medyada yapılmış bir olumsuz görüşü silmeniz ya da göz ardı etmeniz, durumun daha kötüleşmesinden başka bir işe yaramaz.

10) Hızlı yanıt vermeme- özellikle de şikayetlere

Facebook ya da Twitter’da varsanız, müşterileriniz, isteseniz de istemeseniz de müşteri hizmetleri gibi oraya gelecektir. Burada cevap vermenizin çok sürmesi, ulu orta yerde gerçek anlamda şamar oğlanına dönmenize neden olabilir.

11) Çok seyrek paylaşımlarda bulunmak

Bir SEO uzmanı ve aynı zamanda sosyal medya danışmanı olan Gloria Rand, “Sosyal medya, sabır isteyen bir var olma sürecidir. Bu mecrada haftada bir ya da daha seyrek paylaşımda bulunamazsınız. Bulunursanız, o zman insanların kapınıza gelip sizden ürün almasını beklememeniz gerekiyor. Madem haftanın en az beş günü paylaşımda bulunacak zamanınız yok, o zaman kendinizi sosyal medya ile yormayın. Daha geleneksel tanıtım yöntemlerine odaklanın” diyor.

12) Soğuk veya robot gibi olmak

Unutmayın, insanlar sosyal medyayı başka insanlar ile etkileşimde bulunmak için kullanıyor. İsmi ve bir kişiliği olmayan şirketlerle iletişime geçmek için değil. Sosyal medyada ufak bir kişisel dokunuş, çok büyük etkiler yaratabilir.

13) Yeni Twitter takipçilerinize otomatik direkt mesajlar gönderme

Bu aslında teknik olarak oldukça basit bir uygulama. Sorun şu ki, insanlar otomatik, kişiselleştirilmemiş mesajlardan hoşlanmıyorlar. Bu nedenle kişiye özel atılan mesajlar her zaman taktir görür 😉

14) Çok fazla hashtag kullanmak

Web pazarlama şirketi Receptional’ın sosyal medya lideri Sarah Bradley’in bu konudaki açıklaması çok net: “# Herkes #Bundan  #Nefretediyorum #Lütfen #Vazgeçin” diyor. “Trend olan kelimeleri takip etmek yerine, neden o hashtag’i kullanmak istediğinize odaklanın” açıklamasında bulunuyor.

 15) Sosyal medya paylaşımlarında ölçümleme sağlayacak unsurla koymamak

Bir web sayfası linki ya da blog yazısı da olsa sosyal medya paylaşımlarına mutlaka etkinin ölçmesini sağlayacak bir unsur yerleştirmek gerekiyor. Bunun için birçok araç bulunmakta. Google Analytics  ya da Bitly Kod yerleştirmek gibi…

Sevgiler,