Mandala, ruhsal olarak insan zihnini rahatlatan bir uğraş olarak bilinmektedir. Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve herşeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir. Sanskritçe bir kelime olan mandala çember, daire anlamına gelmektedir.

“Dünya Dönüyor” , 2014

Mandala

 

40.000 yıl öncesine dayanan mandala yaşama çekilmek istenen şeyleri elde etmek amacıyla mağara duvarlarına çizilen daire içine alınmış resimlerde görülmüş o zamandan bu günümüze gelebilmiştir. Gözü merkeze çeken dairesel figürlerle örülü bu çember, tüm karmaşasına rağmen her şeyin merkezinde bir anlam yattığını simgeler. Mandala figürleri ortada bir merkezde başlar ve diğer figürler merkezin etrafında kenarlara doğru gelişir. Daire, bütünlüğü simgeler, bir ucu sonsuza, diğeri de bedenimiz ve aklımıza kadar uzanır. Bir başka deyişle; sözlü iletişimin olmadığı dönemlerde yapılan dua sanatıdır.

Aslı Hindistan’a kadar dayanan mandala, Hint kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen isimdir. Yaşamı ve dünyayı, varoluşumuzu desenlerle anlatan bir çizim tekniği olduğunu da söyleyebiliriz ancak mandala sadece bir çizim tekniği değildir, içsel bir düzelme ve denge kurmamızı sağlar, düzen içerisinde disipline dayalı olarak gelişir.

Mandala çizerken dinginleş, kendini keşfet !

4

-Mavi Bahçe 2014-

Çizdiğimiz ve yarattığımız Mandalalar beynimizin sağ ve sol yarım kürelerini dengeler, düşüncelerimizi ve sezgilerimizi bir noktaya toplamamıza yarar ve merkezde kalabilmemizi sağlar. Manda (Enerji – öz), La (kap) anlamına gelmektedir. Kısacası Mandala’ya enerjiyi tutan kap diyebiliriz.

  • Zihin dinlenir
  • Hayat temposu yavaşlar
  • İç huzur artar
  • Soğuk kanlılık, sabır ve konsantrasyonu sağlar
  • Vücut zeka ile bütünlük sağlar

İçten dışa doğru yuvarlak olarak büyümesi, kendimizi, hayatımızı, yaşadığımız dünyayı değiştirme potansiyelimizin de büyümesi anlamına gelir.

Mandalalar hayatımızın gelişen süreçlerini simgeler.

Çok fazla kültürde, dinde Mandala desenleri görmekteyiz.

2

 

Mandalayı anlatan en güzel cümle;  “sözlü iletişimin olmadığı dönemlerde yapılan dua sanatıdır.” hiç şühesiz…

Mandalaya başlama hikayesi ve Mandala yaparken hissettiklerini  iş arkadaşım  ve aynı zamanda yoga eğitmeni Tuba’nın sözleri ile devam etmek istiyorum…

“Benim mandala ile tanışmam; yoga eğitmenliği aldığım zamanlara rastlamakta. İçe dönüş ile farkındalıkların arttığı, konsantrasyonun kolaylaştığı, meditasyonun keyifle hayatıma girdiği bu güzel süreçte eğitmen grubu arkadaşlarımla birlikte sertifikalarımızı aldığımız yoga eğitmenlik kampımızda ilk mandalamızı yapmıştık. Çocukluğumdan bu yana resim yapmayı çizmeyi, boyamayı sevmem de sanırım bunda etkili olmuştu. Kamptan dönüşte vakit kaybetmeden başladığım mandala dersleri ile de çıkmamak üzere hayatıma girdi. Böyle diyorum çünkü her yerde mandala görebilirsiniz, anneannelerimizin dantel örtüleri, yastık kılıfları, salyangaozların kabukları, camilerin tavanları, eski kapılar, su damlasının düştüğü yerdeki oyunları, spiraller, figürler …

Yaşamlarımız öylesine koşturma içerisinde geçiyorki çoğu zaman kendi sesimizi duymayı dahi unutuyoruz, yoga ve mandalanın uyumlu birlikteliği bana çok güzel farkındalıklar sağladı, yogadaki uzun ve derin nefes çalışmalarının bedenimize, aklımıza ve ruhumuza kazandırdığı sağlık, dinginlik oldukça fazla, zihniniz berraklaştıkça siz de güçleniyorsunuz, mandaladaki her çizimle ise farklı bir iç yolculuk başlıyor, bazen siyah beyazın asilliği bazen renklerin coşkusu, neşesi sizi bir yerlere götürüyor, üretme, tasarlama duygusu ise zaten bambaşka.

Mandalada amaç sanat eserleri yaratmak değil, o bir araç, içinizdeki yaratıcılığı ortaya çıkarmak için sadece bir kalem, kağıt ve pergel yeterli sonrasını akışa bırakın dökülenlere kendinizde şaşıracaksınız.

AŞK ile 😉 ”

 

3

-Yoga Eğitmeni Tuba Ergün ve Yoga eğitmenlik grubu ile ilk mandalası,  2014-
Mandala eğitimi almak isteyenler için küçük bir öneride bulunmak istiyorum. Kadıköy-Bahariye’de Nar Kendin Ol Gelişim Atölyesi tam aradığınız yer.  Türkiye’de  mandalanın öncüsü  Aslıhan Aksun’un eğitmenliğindeki derslere katılabilirsiniz. Kendinizi yıllardır ait olduğunuz bir yerde gibi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.  Müziğine bayıldığım çok da  güzel bir tanıtım videosu çektiler. Bana da keyifle sizlere aktarmak düştü.

 

http://www.narkendinol.com/