Son günlerde hava değişimi ve salgın nedeni ile hastalıktan bende nasibimi aldım. 2014 yılını da ilaçlarla ve hastalıklarla geçirmiş olmamında etkisi olacak ki, sağlıklı yaşam ve vücuduma en iyi bakacak kişininde ben olduğum gerçeğini kabullendim. Biraz geç de olsa…Doktor, uzman ve sporla haşır neşir olan herkesden duyardım ama açıkcası işime gelmediği için pek de uygulamazdım. Şimdilik gerek yok derken yaş 30’u geçince hafiften düşündürtmeye başladı valla 🙂 Hele ki vücudun artık eskisi kadar hızlı olmadığını ve daha erken yorulduğunu görmek akla hemen ‘yaşlanıyo muyum?’ sorusunu getiriyor. Eğer vücudumuza bakmaksak, evet yaşlanıyoruz…
Ve kafamda deli sorular içerisinde iken, detoksa merak sardım. Hep duyuyordum fakat işin temeline inip araştırmak istedim. Ve böylece elde ettiğim minik bir sürü reçetem oldu. Merak etmeyin bu reçetelerin herbirini uyguladıktan sonra sizler ile de paylaşıyor olacağım.
Fakat öncelikle detoks nedir? ve sağlıklı bir detoks için neler lazım ? Görelim, öğrenelim derim…
Detoksifikayon yani vücüttaki toksik maddelerin karaciğer, akciğer gibi organlar tarafından daha az toksik bir maddeye çevrilerek atılma sürecine detoks deniyor. Detoks, vücudumuzu hem kötü enerjiden arındırmak hem de vitamin ve minerallerle güçlendirmek için başvurabileceğimiz bir yöntemdir.
Sağlıklı detoksun kuralları
Sağlıklı bir detoks için vücudumuzun temel işlevlerini yerine getirmesini sağlamamız şart öncelikle. Sağlıklı bir terleme ve sağlıklı bir boşaltım sistemi bunların başında geliyor. Bağışıklık sistemimizi destekleyecek şekilde beslenmemiz çok önemli. Uzmanlar dengeli ve sağlıklı beslendiğimizde sistemin en iyi şekilde işleyeceğini belirtiyor.
- Günde 5-6 defa idrara çıkacak kadar sıvı tüketin. İdrar renginizi kontrol edin, idrar renginiz açık-soluk sarı tabir edilen bir renkte olmalı.
- Sağlıklı sıvıları tercih edin, suyu hayatınızın baş tacı yapın.
- Gaza bağlı şişkinlikleirniz oluyorsa, yemeklerinizi iyi çiğneyin. Yemeklerden sonra rezene çayı içmeye çalışın.
- Regl dönemindeki şişkinliklerinizden şikayetçiyseniz fitoostrojenik bitkileri bu dönemden önce tüketmeye çalışın. Maydanoz, adaçayı ve soya doğal östrojen içerir. Maydanoz salatasıyla güne başlayıp, soya sütü içeren bir latte ile ara öğün yapabilirsiniz.
- Bağırsaklarınızın boşaltım süreci günlük olsun. Kabızlık problemi çekiyorsanız, günde 5-7 porsiyon meyve-sebze-salata tüketip tüketmediğinizi ve su içip içmediğinizi kontrol edin. Düzenli tuvalet alışkanlığınız beslenmenizle düzenlenemiyorsa mutlaka bir doktorla görüşün.
- Haftada 2-3 gün, sauna ya da sıcak banyo ile değil, spor yaparak ter atın. Terlemek en iyi detoksifikasyon yollarından biri, ama bunu doğal yollarla yapmak gerekiyor.
- Besinleri pişiririken mangal,isleme,direkt ateşe tutarak pişirme yöntemlerini tercih etmeyin. Ayrıca haşlamak, yemekleri sebzeyle ve sebze suyuyla pişirmek ve fırınlamak da önerilen diğer yöntemler.
- Kabuklu pirinç, bulgur ve tam tahıllı ekmek gibi daha saf ürünleri tercih edin.
- Salatalarınız rengarenk olsun, ne kadar çok renk varsa alacağınız vitamin, minerak ve fitokimyasal o kadar çeşitlenir.
- Kuru baklagiller içerdiği posa açısından suyu bünyelerine hapseder ve şişer. Bunları tüketmeki bağırsak temizliği için en iyi yöntem. Kuru baklagillere sofranızda sık sık yer verin.
- Probiyotik içeren yoğurt, ayran, kefir, müsli gibi ürünleri tüketin.
- Bitki çayı seçimlerinizdei bağırsak floranızı bozmayacak olanları tercih edin. Rezene, nane, kekik, ıhlamur gibi bitki çayları iyi seçenekler. İçeriğini bilmediğiniz bitki çaylarından uzak durun. Her bitki çayı size iyi gelmeyebilir., unutmayın zehir de bitkilerden yapılabiliyor.
Bunları kesinlikle yapın!
- Az az ve sık beslenin.
- Her gün 2-3 su bardağı sür veya yoğurt olarka kalsiyum grubu yiyeceklerden yiyin.
- Günde 2-3 litre su için.
- Her gün 3-4 porsiyon taze mevsim meyvesi tüketin.
- Sabah kalhvaltıda taze limon suyu ileve edilmiş siyah çay için.
- Hergün açık havada 30-60 dakika yürüyün.
Sevgiler,
Bir yanıt yazın